AMICUS: Připravujeme k vydání dubnovou verzi programu, podívejte se na změny posledního kvartálu

23. 4. 2024 Připravujeme k vydání dubnovou verzi programu AMICUS®. Podívejte se na změny za poslední čtvrtletí.

Ve stručném přehledu přinášíme výčet změn v programu AMICUS za 1. kvartál roku 2024.

Kompletní aktuální přehled změn najdete v úvodních informacích každé aktualizace Vašeho programu AMICUS.

TémaFunkce
bezpečnostProgram pro vzdálenou pomoc AnyDesk aktualizujeme na novou verzi. Dosavadní verzi poskytovatel služby stahuje po napadení jeho systému kybernetickým útokem. 
karta pacientaV programu je zavedená první část úprav, které připravujeme pro automaticky řízené přerazítkování dokumentů eParafy, kterým bude končit platnost současného časového razítka. Než proces přerazítkování pokročí do fáze práce s Vašimi dokumenty, budeme Vás podrobně informovat.
Ze seznamu měření FRAX můžete vytvořit poukaz na vyšetření. V okně FRAX stiskněte tlačítko Poukaz. AMICUS vytvoří Poukaz na vyšetření Z A4 SEVT a předvyplní texty a diagnózu a přenese do něj výsledek měření z řádku seznamu, kde stojí kurzor (Karta > Důležitá upozornění/Další > FRAX).
Spouštění internetové stránky Fraxu jsme upravili pro použití v síťovém provozu.
Upravili jsme spouštění FRAXu z programu. Změna na webu autora FRAXu vedla k chybám při zobrazení stránky vyvolaném z programu AMICUS. Problém jsme vyřešili změnou způsobu práce s webem FRAXu (Karta pacienta > Důl. upozornění > FRAX / Další > FRAX). Upozorňujeme, že tato technologická změna omezila použití klávesnice a pro ovládání okna FRAX je nutné používat převážně myš.
komunikaceVe službě CGM CLICKBOX je upravený způsob změny tarifu (Služby > Konfigurace > Karta pacienta > Komunikace > CGM CLICKBOX - Prohlížej). Úprava zahrnuje změnu tarifu najednou pro všechny instituce zákazníka.
medikaceV agendě eReceptu končí v květnu podpora starších verzí datového rozhraní. AMICUS přešel na aktuální verze.
V medikaci při zakládání nového PZT nebo jeho opravě AMICUS ukazuje preskripční omezení zdravotní pomůcky (Karta pacienta > Medikace > Přidej/Prohlížej záznam PZT) . Informace o omezení je zobrazená také v číselníku zdravotních prostředků ve sloupci v pravé části seznamu.
V agendě ePoukazů nahrazujeme u poukazů na schválení automatickou nabídku Žádanky o schválení oknem s novou sekcí ePoukazu. Podle metodiky SÚKLu schvalování probíhá nově podle dat doplněných k ePoukazu a není potřeba používat samostatné Žádanky o schválení. Dosavadní možnost použití Žádanky o schválení zůstává zachovaná.
Ve skladu poukazů (Přehledy > Sklad poukazů) je funkce, která po vstupu do skladu automaticky stáhne změny na poukazech provedené v centrálním úložišti zdravotní pojišťovnou nebo výdejnou. Tyto poukazy označí v seznamu žlutým vykřičníkem. Do seznamu se zařadí poukazy s novými stavy „Dožádání informací ZP“, „Schválený“ nebo „Zamítnutý“ a poukazy, kde výdejna nastavila „Výdejna dodala podklady“. Stručný obsah poukazu je vidět v detailu pod seznamem. Kompletní informace o poukazu zobrazte stiskem tlačítka Prohlížej.
V agendě očkování proti Covidu AMICUS nestáhl ze serveru ÚZISu všechna očkování aplikovaná v jiných zařízeních. Příčinou bylo rozdílné označování dalších dávek jako primovakcín nebo posilujících dávek. Problém je ošetřený.
Při odeslání eReceptů z fronty receptů v kartotéce je možnost změnit odbornost a ičp odesílatele (Kartotéka > Seznam rozpracovaných receptů). Po odbavení receptů pod jinou odborností se na výchozí odbornost vraťte znova volbou odbornosti.
očkováníV agendě necovidových očkování jsme změnili zápis šarže podle pokynu ÚZISu. Pokud šarže, kterou máte, není uvedená v číselníku šarží SÚKLu, vyberte z číselníku prázdné pole a Vaši šarži napište ručně do náhradního pole Nečíselníková šarže (Karta pacienta > Zdr. údaje > Očkování > Prohlížej / Přidej > Přenes). Tak ji budete mít ve Vaší zdravotnické dokumentaci, ale AMICUS ji neodešle do úložiště očkování ÚZIS. Ten nečíselníkové šarže nepřijímá, neumí s nimi pracovat.
Agendu očkování upravujeme podle změn na ÚZIS, kde se dosavadní identifikace pacienta nahrazuje novým resortním identifikátorem. AMICUS si při práci se záznamem očkování automaticky otestuje přečíslování pacienta na ÚZIS a přenese ho do dat AMICUSu. V případě problému se pokusí o nové ztotožnění pacienta proti registru obyvatel (Karta > Zdravotní údaje > Očkování).
očkování, opravy chybV rozbalovacím seznamu šarží u necovidových očkování se v některých případech šarže zobrazily dvakrát, chyba je opravená.
Označení primovakcinace/přeočkování se nepřenášelo správně z číselníku očkování do očkovacího kalendáře pacienta. Chyba je opravená (Karta pacienta > Zdr. údaje > Očkování).
pojišťovnaZlepšili jsme upozorňování zobrazované v případě, kdy se nepodaří přepočet obsahu dokladů pojišťoven podle nových číselníků VZP kvůli síťovému provozu.
Do dalších přehledů pojišťovny jsme doplnili možnost vynechat při výpočtu zadané výkony. Funkce je v přehledech (Přehledy > ... )
• Průměrné náklady za výkony a ZUM
• Přehled výkonů
• Rychlý přehled výkonů
• Náklady na pacienty
Zadané vynechané výkony si AMICUS zapamatuje, společně pro všechny uvedené přehledy.
Otevření dokladu pojišťovny na foniatrickou pomůcku ze seznamu dokladů (Pojišťovna > Doklady > Prohlížej / Oprav) vedlo k chybě. Problém jsme opravili.
Funkci připomínání regulačních poplatků při zavření karty jsme upravili na použití nových výkonů a pravidel vykazování podle metodiky VZP k 1. 1. 2024. Způsob použití si nastavte v konfiguraci v menu Služby > Konfigurace > Karta pacienta > Spol. nastavení > Při zavření karty zobrazit regulační poplatky. Funkce nabídne doplnění výkonů 09555, 09556, 09557, 01543 nebo 09543 do karty v závislosti na věku pacienta a odbornosti uživatele. U odbornosti 001 a 002 je podmínkou nabídky založený aktuální dekurz, ten zastupuje provedené klinické vyšetření. U ostatních odborností se nabídka opírá o nalezení výkonu klinického vyšetření v dokladu pojišťovny.
pojišťovna, opravy chybPři odeslání Žádanky o schválení s přílohou formou elektronické dávky na portál VZP nebylo za určitých podmínek správně vytvořené jméno souboru s přílohou. Chyba je opravená.
tiskopisyV seznamu tiskopisů je nový posudek o zdravotní způsobilosti vůdce plavidla (Karta pacienta > Tisk > Tiskopisy > Posudek vůdce plavidla 1).
tiskopisy, opravy chybTiskopis Lékařský posudek-škola 2024 neplnil automaticky číslo posudku a nezapisoval se do seznamu vydaných posudků (Přehledy > Evidované posudky). Chyba je opravená.
výsledkyElektronické laboratorní žádanky pro laboratoř CGOP mají novou průvodku podle požadavků laboratoře.
výsledky, opravy chybV číselníku pro definici propojených metod na zobrazování průběhu výsledku vedlo zavření seznamu na konec programu. Chyba je opravená (Číselníky > Výsledky > Propojené metody DSMZ).

Považujete tento článek za užitečný? Ohodnoťte ho, prosím, nebo se podělte s kolegy o Váš názor v diskuzi.

Fotogalerie

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 4.7/5