MEDICUS: Automatické vykázání výkonu

Automatické vykázání "regulačního poplatku" nebo různých výkonů navázaných na věk či zdravotní hendikep pacienta umí program již řadu let. Od prosincové verze jsou do skupiny bonusových výkonů zařazeny i nové kódy epizody péče. Jejich aktivací si zajistíte vykázání vždy toho správného výkonu, na který máte nárok.

Aktivaci automatického vykazování bonusových kódů provedete v menu Pojišťovna > Číselníky > Bonusové výkony. V otevřeném okně si vyberte požadovaný kód, ikonou tužky nebo klávesou „F4“ si odemkněte záznam a zaškrtnutím jej aktivujte. Pravidla pro vykázání každého výkonu jsou popsána ve spodní části okna.

bonusove-vykony

Jak vykazování funguje

Možnost vykázání bonusových kódů se vyhodnocuje při pořizování výkonů. Pokud jsou splněny všechny podmínky pro vykázání bonusového výkonu, kód se automaticky zapíše na doklad.

Doporučení pro praktiky a pediatry

V případě návštěvy pacienta, která spadá do kapitační péče, doporučujeme pro správné vykázání epizody péče zapsat na doklad pro pojišťovnu i kapitační výkon. V rámci tvorby dávek nejsou tyto výkony do dávky vůbec zařazeny, takže pojišťovně tyto výkony nepřijdou. Současně však máte stále na dokladu i v dokumentaci tento výkon evidován.
 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5

5 komentářů

  • Dobrý den. Lze automaticky přidat nevykázané kódy (09556 a 09557) k dokladům od počátku měsíce?
    Nebo to musím u každého pacienta vkládat ručně?
    Děkuji
    MUDr. Szwarc
  • Dobrý den. Lze automaticky přidat nevykázané kódy (09556 a 09557) k dokladům od počátku měsíce?
    Nebo to musím u každého pacienta vkládat ručně?
    Děkuji
    MUDr. Szwarc
    • Dobrý den,
      dodatečné vygenerování kódů v programu není. Pro doplnění doporučuji postupovat po dnech tímto způsobem: V menu zvolte Konfigurace > Dnešní datum a zadejte např. 2.1.2024, abyste nemusel pro daný den psát toto datum stále dokola. Dále v menu zvolte Ambulance > Ambulantní návštěvy - sumář. V otevřeném formuláři se zobrazí seznam návštěv za aktuální den (tj. 2.1.2024 - pokud ne, lze vpravo pomocí filtru datum zvolit). Nahoře si klikněte na tlačítko Detail, aby se Vám dole zobrazil seznam provedených úkonů (včetně vykázaných kódů) - můžete si tak zkontrolovat, zda byl výkon epizody péče u daného pacienta v tento den vykázán nebo ne. Pokud nebyl klikněte na doklad na pojišťovnu a v něm nahoře na tlačítko „Poplatek“. Podle věku pacienta se Vám nabídne příslušný kód. Stačí jen potvrdit OK a doklad zavřít. Takto můžete snadno doplnit kódy u všech pacientů pro daný den. Poté formulář návštěv zavřete, změňte si datum na 3.1.2024 a celý postup opakujte.
      Vojtěch Kopecký
  • Dobrý den, prosím o radu, aby se text řádně zobrazoval. Děkuji. Mečířová

    Výkon se vykazuje společně s výkonem klinického vyšetření při návštěvě u všeobecného praktického lékaře, praktického lékaře pro děti a dorost a u ambulantního gynekologa a při návštěvní službě poskytnuté všeobecným praktickým lékařem a praktickým lékařem pro děti a dorost.
    Od 1.1.2024 se výkon vykazuje pouze u pacientů od 18 let.
    • Dobrý den, paní doktorko,
      děkujeme za upozornění, v příští aktualizaci programu bude toto nesprávné zobrazení textu opravené.
      Vojtěch Kopecký

Pro zobrazení nebo přidání komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.