MEDICUS: časová razítka CGM pro modul eParafa

Od dubna 2019 společnost CGM umožňuje získat kvalifikovaná časová razítka pro eParafu za nízké náklady. Jak na to?

Modul eParafa je doplněný o možnost opatřovat podepsané dokumenty kvalifikovanými časovými razítky poskytovanými firmou CGM za ceny mnohem výhodnější než při nákupu přímo od certifikačních autorit. Naše nová služba CGM časová razítka umožňuje kvalifikovaná časová razítka získat za náklady, které zatíží ekonomiku ordinace jen minimálně.

Nastavení CGM časových razítek

Po objednání služby CGM časová razítka Vám bude aktivována licence k jejich použití. V programu poté stačí zvolit Konfigurace > Nastavení elektronické komunikace. V otevřeném okně si vlevo vyberte eParafa a v pravé části okna zaškrtnutím zvolte Používat kvalifikovaná časová razítka CGM (CGM QTS).

eparafa-cgmqts-nastaveni2

Tímto nastavením se aktivují CGM časová razítka všem uživatelům, kteří používají modul eParafa. Pokud by některý z uživatelů CGM časová razítka používat neměl, je nutné ve spodní části okna individuálně tomuto uživateli zvolit Nepoužívat časové razítko.

Použití CGM časových razítek

Po aktivaci služby se automaticky do podepisovaných dokumentů vkládají časová razítka. Není třeba provádět žádné další kroky navíc. Informace o vložení časového razítka se zobrazuje ve spodní liště náhledu dokumentu již před samotným podpisem.

eparafa-cgmqts-nahled-pred-podpisem

Po podepsání dokumentu je možné tento údaj zobrazit u vybraného záznamu kliknutím na ikonu eParafy - volbou Zobrazit informace.

eparafa-cgmqts-nahled-informace

Kontrola podpisu a časového razítka v programu Adobe Reader

Ověření elektronického podpisu dokumentu je možné mj. prohlížečem Adobe Reader (pokud jej máte instalován na svém PC). Po zobrazení Panelu podpisu jsou zobrazeny informace o podpisu + je zde zobrazena informace i o tom, že dokument obsahuje i časové razítko. Bohužel zde nejsou žádné další podrobnosti (kdo je vystavitel, vlastnosti časového razítka, platnost razítka apod.).

 

eparafa-cgmqts-pdf

Pro správné zobrazení elektronického podpisu je navíc potřeba dodatečné nastavení programu Adobe Reader. Detaily v manuálu k modulu eParafa.

 

Kontrola podpisu a časového razítka pomocí online služby CzechPoint 

CzechPoint

Zajímavou možností je ověření PDF dokumentu pomocí online služby na stránkách CzechPoint.

Postup je následující:

  • na stránce https://www.czechpoint.cz/uschovna/ zvolíte možnost [Ověřit dokument]
  • v dalším dokumentu vložíte dokument (tlačítko [Vložit dokument] ...)
  • pak dáte [Ověřit možnost autorizované konverze] 
  • poté se Vám zobrazí podrobné informace o elektronickém podpisu a časovém razítku:
    eparafa-cgmqts-czechpoint-overeni

Tato služba zobrazuje plné informace o časovém razítku - tedy vystavitele časového razítka (v případě CGM časových razítek je to autorita eIdentity), datum a čas vytvoření časového razítka, platnost časového razítka.

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5