MEDICUS Stomatolog: změny ve vykazování výrobků

Od 1. 1. 2022 dochází k podstatným změnám ve vykazování stomatologických výrobků.

Od 1. 1. 2022 začíná platit nový číselník stomatologických výrobků VZP. Doposud používané kódy výrobků budou bez náhrady zrušeny. Zavedeny budou zcela nové kódy, kdy většina z nich bude určena vždy pro celou skupinu výrobků najednou. Aby bylo možné i nadále pracovat s konkrétními typy výrobků, nejen s jejich skupinou, bude do programu doplněna možnost pracovat i s novým číselníkem České stomatologické komory (zvaným STOMAV), který bude podrobně specifikovat jednotlivé výrobky. Pro podrobnosti o číselníku vizte článek na webu ČSK.

Práce v programu bude vypadat takto:

  • Pro komunikaci se stomatologickými laboratořemi (laboratorní štítek) a pro výpočet privátní ceny výrobku (cenový plán) bude sloužit nový číselník ČSK.
  • Pro komunikaci se zdravotními pojišťovnami se bude i nadále používat číselník VZP, avšak s novými kódy. Pro správný výpočet doplatku protetické péče hrazené pacientem bude umožněno pracovat i na dokladu pro pojišťovnu s kódem ČSK.

Vykázání výrobku pojišťovně od 1. 1. 2022 pod původním kódem bude v programu možné pouze u pacientů, u nichž byl v období od 1. 10. 2021 do 31. 12. 2021 vykázán signální kód 04005, vizte popis metodiky na webu ČSKNejedná se o přechodné období a nebude tak možné vykazovat původní kódy výrobků u všech pacientů.

Příprava na vykazování výrobků podle nových číselníků

Doporučujeme zajistit si již teď nové ceníky od všech spolupracujících laboratoří a současně si k novým kódům výrobků připravit i vlastní ceník ordinace.

Při importu je třeba dodržet přesné názvy sloupců, proto jsme připravili vzorové ceníky ke stažení a vyplnění.

Příprava souboru pro import

  1. Stáhněte si vzorové soubory.
  2. V obou souborech je třeba u jednotlivých kódů ČSK vyplnit pouze sloupec Cena (zvýrazněný zelenou barvou). Ostatní sloupce ponechte beze změny. Sloupce Název výrobku, Typ výrobku a Měrná jednotka jsou pouze informativní, pro import se nepoužijí. U ceníku laboratoře si upravte kód laboratoře (zvýrazněný oranžovou barvou) za ten, který v programu používáte (ve vzorovém souboru je vyplněn kód 1). Pokud spolupracujete s více laboratořemi, připravte si ceník pro každou z nich zvlášť.
  3. Po doplnění cen je třeba vytvořit formát souboru, který umí program MEDICUS Stomatolog načíst (soubor ve formátu csv). V Excelu v menu: Soubor – Uložit jako – zvolit složku, kam se má uložit – Uložit jako typ: CSV (textový soubor s oddělovači) (*.csv), Uložený soubor zavřete.
    Upozornění - excel nabízí více variant csv souboru, proto je nutné vybrat ten správný (s popisem - textový soubor s oddělovači). Pokud si budete chtít vytvořený csv soubor otevřít, pak Excel automaticky nezobrazuje u číselných hodnot úvodní nuly i když v souboru jsou uvedeny (lze ověřit otevřením souboru v poznámkovém bloku).

Import ceníků

  • V menu zvolte Pojišťovna > Číselníky > Ceníky, v otevřeném okně si klikněte na záložku Protetika - ordinace.
  • Klikněte na tlačítko Import/Export.
  • Pomocí průvodce proveďte import ceníku. V rámci importu nastavte datum platnosti ceníku od 1. 1. 2022.
  • Po úspěšném importu se v ceníku zobrazí nové položky. Dokud nebude k dispozici verze programu obsahující číselník ČSK, nebude v poli Název žádný text. Nejedná se o chybu, název se při prvním načtení číselníku automaticky doplní.

Stejný postup zopakujte i pro ceník Protetika - laboratoř.

Jaké změny jsou v programu připravovány

Níže uvádíme informativní přehled změn, který by měl osvětlit, jakým způsobem se změny ve vykazování výrobků promítnou do programu. Jejich výčet nemusí být konečný a bude postupně upřesňován. V rámci vývoje mohou být provedeny drobné změny, které však nebudou mít vliv na celkový princip práce s programem.

Všechny zde popisované změny plánujeme vydat v aktualizaci programu ještě před koncem roku 2021.

Číselníky

  • Automatické načítání nového číselníku ČSK.
  • Možnost doplnění vlastních kódů do číselníku ČSK (změnový číselník "Protetika ČSK").

Vykazování na pojišťovnu (S doklad) - Výrobky

  • Bude doplněno nové pole "Kód ČSK". Pole bude umístěné před současným polem Kód. Vyplněný kód ČSK se do pojišťovny nebude odesílat.
  • Po vyplnění kódu ČSK bude podle věku pacienta doplněn odpovídající kód z číselníku VZP (ten nebude možné změnit, pouze zadáním jiného kódu ČSK). Současně se provede výpočet doplatku pacienta, který se dle nastavení vygeneruje do pohledávek.
  • Vyplnění kódu ČSK bude nepovinné. Bude možné vyplnit pouze kód výrobku VZP. Tento postup se uplatní i v případě, kdy se bude vykazovat výrobek objednaný ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021. V takovém případě bude program kontrolovat vykázání výkonu 04005. Pokud bude vykázán v období od 1. 10. 2021 do 31. 12. 2021, nabídne se možnost zadat původní kód VZP a to v období od 1. 1. 2022 do 30. 6. 2022.

Ostatní

  • Ceník ordinace a ceník laboratoře - pole Kód bude napojeno na číselník ČSK a vlastní změnový číselník Protetika ČSK. Současně zůstane zachována možnost zapsat i kód z číselníku VZP.
  • Značky a kódy - v definici značek a kódů pro zubní kříž bude možné u protetiky zadat do pole Kódy položku z číselníku ČSK. Současné definice protetiky budou doplněny o nové kódy ČSK.
  • Zubní kříž - u ortodontické léčby pacienta bude doplněna možnost zařazení do kategorie podle diagnózy (A, B nebo C).
  • Plán ošetření - i nadále se bude pracovat s ceníkem laboratoře. Pro nabídku dostupných položek a výpočet doplatku pacienta se použijí stejná pravidla jako v dokladu na pojišťovnu.

 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5

10 komentářů

  • Dobý den,
    dotaz k importu cen laboratoře. V importu současném je pole varianty. Je to velmi důležité. Je to obdoba poznámky. Máme již nové ceníky, už zase existují i kódy STOMAV varianty a,b, atd. I kdyby pokračovaly laboratoře v číslovaní ve vyšších číslech jak bylo dohodnuto, každá pod stejným kódem vykazovala něco jiného a ordinačně by to nesedělo.. Bude pole varianty zachováno ?
    Děkuji za odpověď.
    Nikorjak Marian
    • Dobrý den, pane Nikorjaku
      pole pro import varianty zůstává zachováno. Uživatelé, kteří již s importem mají zkušenosti si jej snadno přidají. Přiložené soubory jsou vzorové je možné si je upravit podle potřeby.
      Vojtěch Kopecký
  • Dobrý den.
    Jsem IT debil. Proto se prám polopatě. Nové kódy VZP a ČSK nebudou naimportovány v rámci aktualizace ?
    Nebude možno do vyplnit ceny ručně, přímo v programu jako doposud ?
    Děkuji za informaci a přeji pěkný den Roman Kerzl
    • Dobrý den, pane doktore,
      ano, v rámci aktualizace jsou číselníky s novými kódy již k dispozici. Doplnění položek do ceníku ordinace a ceníku laboratoře je závislé na tom, jaké kódy bude používat daná laboratoř. Podle nich se poté ceníky nastavují.
      Ruční vyplnění cen je samozřejmě stále možné.
      Vojtěch Kopecký
  • Dobrý den,
    zkušenosti s importem cen nemám, chtěla jsem se zeptat, když použiji Vámi předepsané tabulky a laboratoř z nich odstraní nějaké kódy nebo přehází pořadí, jestli se to správně při importu spáruje, nebo musím tabulky vyplnit znovu beze změn pořadí?
    A když daný výkon laboratoř nebo ordinace neprovádí, do tabulky nevpisovat u dané kolonky nic nebo nulu?
    Děkuji.
    MUDr. Maříková
    • Dobrý den, paní doktorko,
      na pořadí jednotlivých kódů v importním souboru nezáleží, mohou tak být klidně přeházené. Stejně tak by nevadilo, kdyby se změnilo pořadí jednotlivých sloupců. Důležitý je jejich nadpis, podle kterého program pozná, jaké údaje daný sloupec obsahuje. Nevadí ani to, že budou některé položky odstraněny. Naopak je mnohem lepší, pokud se tyto položky nebudou importovat vůbec. Práce s nabídkou dostupných výrobků pak bude přehlednější, protože tam nebudou překážet výrobky, které neposkytujete. To se týká ceníku ordinace i ceníku laboratoře.
      Vojtěch Kopecký
    • Moc děkuji za rychlou odpověď, alespoň mi to ulehčí práci se softwarem. Hezký víkend.
  • Dobrý den, mám ještě dvě prosby.
    Lze (a jak) vytisknout tabulku stomatologických výrobků u jednotlivých laboratoří tak, aby se mi zobrazil i doplatek pacienta a cena od pojišťovny? Zkoušela jsem to, ale asi nekomunikují v tomto případě StomaG a StomaV. Všechny soubory mám přitom v pořádku načtené, ale v náhledu tabulky byla u ceny ZP nula.
    A ještě bych chtěla poprosit, zda je možno vytisknout pro orientaci zvlášť pouze seznam kódů výrobků pro pojišťovny (STOMA G)?

Pro zobrazení nebo přidání komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.