MEDICUS: TOKS a vyšetření hladiny PSA

Pro prevenci a včasnou diagnostiku nádorových onemocnění byla dle doporučených postupů přidána podpora sledování termínů screeningových vyšetření karcinomu prostaty a kolorekta.

Včasná diagnostika je klíčová pro úspěšnou léčbu a může výrazně zlepšit prognózu pacientů. Nově přidaná upozornění, která vycházejí z preventivních programů, mají za cíl pravidelné sledování rizikových pacientů a pomáhat u nich včas zajistit nezbytná vyšetření.

Kartotéka

Do přehledu informací, které je možné si zobrazit v pravé části kartotéky kliknutím na tlačítko Informace, je možné si přidat položky Screening karcinomu prostaty a Screening karcinomu kolorekta.

toks-a-psa-kartoteka-info

U jednotlivých pacientů poté uvidíte, zda se vyšetření sleduje, zda je možné jej provést, případně kdy bylo naposledy provedeno a kdy je následující termín.

Poznámka: přidání provedete kliknutím pravým tlačítkem myši do panelu informací a výběrem položky Nastavení zobrazení informací.

Dekus

Při otevření dekursu pacienta se na základě věku, vykázaných výkonů atp. vyhodnotí, zda je možné screeningové vyšetření provést, a pokud ano, zobrazí se příslušné upozornění.

toks-a-psa-dekurs-upozorneni

V případě potřeby je možné toto upozornění u pacienta natrvalo vypnout zaškrtnutím volby „Pro tohoto pacienta již nezobrazovat“.

Pokud byste jej chtěli opět aktivovat, klikněte v dekursu pravým tlačítkem myši a v kontextovém menu zvolte Odložená upozornění. V otevřeném okně se zobrazí všechna odložená upozornění platná k dnešnímu dni. Vyberte požadovanou položku a poté klikněte na tlačítko Aktivovat.

Nabídka vykázání výkonů  

TOKS - po zápisu výkonu 15118 (Management kolorektálního screeningu) do dokladu na pojišťovnu se nabídnou k vykázání signální výkony 15120 (nález negativní) a 15121 (nález pozitivní).

V případě, že výsledky hodnotíte přímo v ordinaci, máte možnost zvolit i výkon 15119. Tato volba se pro příště zapamatuje.

toks-a-psa-nabidka-vykonu-toks

Obdobně je připravena i nabídka výkonů pro vyšetření hladiny PSA. Po vykázání kódu 01130 (Management časného záchytu karcinomu prostaty) se nabídnou k vykázání signální výkony 01131, 01132, 01133 nebo 01134. Pokud je u pacienta za poslední 3 měsíce nalezena v laboratorních výsledcích metoda PSA, automaticky se podle její hodnoty vybere vhodný kód.

toks-a-psa-nabidka-vykonu-psa

Anamnéza

Vykázání signálních výkonů je napojeno i do anamnestických údajů pacienta. Po vykázání výkonu 15120 nebo 15121 se automaticky vyplní pole Datum O.K.T., po vykázání výkonu 01131, 01132 nebo 01133 se vyplní pole Datum scr.prost. Pokud na dokladu pro pojišťovnu datum výkonu změníte nebo výkon smažete, promítne se tato změna i do anamnézy.

Možnost vypnutí

Funkčnost upozornění a nabídku vykázání signálních výkonů můžete v případě potřeby vypnout. V menu zvolte Konfigurace > Nastavení. V otevřeném okně vlevo vyberte kategorii Ostatní a vpravo poté v sekci Zobrazovat panel s upozorněním při otevření karty zrušte volbu Provedení screeningu karcinomu prostaty nebo Provedení screeningu karcinomu kolorekta.

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5