Microsoft ukončil podporu Windows 7 a 8.1

Microsoft 10. 1. 2023 přestal poskytovat aktualizace zabezpečení a technickou podporu pro Windows 7 a 8.1. Doporučuje přejít na novější podporované verze, tedy Windows 10 nebo Windows 11.

Microsoft přestal 10. 1. 2023 poskytovat aktualizace zabezpečení a technickou podporu pro Windows 7 (od r. 2010 byly podporovány jen pro firemní uživatele) a 8.1. Doporučuje přejít na novější podporované verze, tedy Windows 10 nebo Windows 11. 


Co to pro Vás znamená?

  • žádné aktualizace zabezpečení, a tedy zvýšené riziko napadení počítače
  • žádné opravy chyb
  • žádná podpora pro nová zařízení a technologie, a tedy možné problémy v budoucnu při zavádění nových funkcí

Zabezpečení počítače je obvzláště ve zdravotnictví velmi důležité. I my proto vyžíváme nejnovějších součástí Windows, a nemůžeme tedy garantovat správný běh našich systémů na výše uvedených verzích operačního systému, které Microsoft již nepodporuje. 

Z důvodu ukončení podpory ze strany výrobce Vám doporučujeme přejít na operační systém Windows 10 nebo Windows 11.


Pokud budete dále používat nepodporované verze operačního systému Windows (XP,Vista,7,8,8.1), velmi pravděpodobně Vám postupně z důvodu vyššího zabezpečení přestane fungovat komunikace s externími systémy, jako jsou eRecept, eNeschopenka, zdravotní pojišťovny, banky atd. Například SUKL (eRecept) již veřejně deklaroval, že negarantuje funkčnost systému eRecept na těchto OS. Microsoft ukončuje podporu dvou velkých verzí OS Windows | Elektronické preskripce (epreskripce.cz)

 

Další zdroje:

Ukončení podpory předchozích verzí Windows | Microsoft

 

 

 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5