Nové tiskopisy ČSSZ v programu Amicus

5.2.2016. Praktické použití nových tiskopisů ČSSZ platných od 1.1.2016 provází řada nejasností. Ty řeší doporučení SPL, vydané na základě schůzky s ČSSZ 27.1.2016. Článek doplňuje ještě možnost využití Definovaných textů ke snadnému vytvoření posudku prostředky programu Amicus.

V lednové aktualizaci programu Amicus jsme doplnili dva nové tiskopisy ČSSZ - Lékařský nález pro posouzení zdravotního stavu ve věcech sociálního zabezpečení cílené vyšetření a Lékařský nález pro posouzení zdravotního stavu ve věcech sociálního zabezpečení komplexní vyšetření. Tiskopisy jsou platné od 1.1.2016.

Nejasnosti kolem jejich uvedení do praxe řešilo jednání SPL ČR a ČSSZ 27.1.2016.Na jeho základě vydal výbor SPL ČR toto doporučení (převzato z webu SPL ČR):

 

 

Dnes proběhlo plánované setkání zástupců SPL ČR (dr. Uhrová, dr. Houska, dr. Vicsápi) s ředitelem odboru lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Miroslavem Bosákem k problematice nových tiskopisů. Podstatnou informací z tohoto jednání je ujištění pana ředitele, že nové tiskopisy můžeme ignorovat. Jednotlivé OSSZ údajně byly již minulý týden informovány panem ředitelem o povinnosti přijmout od praktických lékařů požadované vyšetření na libovolném tiskopisu, resp. v jakékoliv jiné formě s odpovídajícím obsahem (odpovídá přibližně obsahu opak. komp. vyšetření či cíleného vyšetření dle Seznamu výkonů). Můžeme tedy vyplnit stávající tiskopis, použít tiskopis platný v loňském roce či poslat text vytvořený pouze v našem počítačovém programu atd. Při vyplňování tiskopisů potřeba uvést pouze patologie, vyšetření, které není v kompetenci prakt. lékařů netřeba provádět (např. rozsah pohybu kloubů). Současně lze nadále přikládat nálezy amb. specialistů a v tiskopisech se na tato přiložená vyšetření odkazovat. Další podrobnější informace z jednání budou ve zveřejněném zápisu.

MUDr. Roman Houska, člen výboru SPL ČR

27.1.2016

 

 

V programu Amicus je možné tiskopisy vytisknout celé, včetně podkladu na volné listy papíru nebo dotisknout do donesených formulářů. Další možností je přiložit k tiskopisu lékařský nález připravený automaticky aparátem programu Amicus.

 

Vytvoření takové komplexní zprávy je velmi rychlé pomocí Definovaných textů. Definici si vytvořte podle příkladu na obrázku. V okně Lékařská zpráva pak vyberte ze seznamu Definované texty uloženou definici (nebo stiskněte vybranou horkou klávesu), vytvořený text případně upravte, a vytiskněte. S přípravou definice i možnostmi jejího užití Vám rádi pomohou pracovníci našeho servisního oddělení.

 

 

20160205 Def_texty-lék_zpráva ČSSZ

 

Petr Krásný

5.2.2016

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5