Obnova SSL certifikátu v programu PC DOKTOR

Jednoduchý způsob jak vygenerovat nový SSL certifikát SUKLu používaný při odesílání eReceptů, pokud Vám končí platnost současného.

Pokud Vám končí platnost SSL certifikátu vydaného SÚKLem, lze o nový požádat přímo z programu PC DOKTOR. Nový certifikát lze vygenerovat 30 dní před koncem platnosti toho současného. Na končící platnost jste také upozorňování po spuštění programu.

 

Upozornění: Z důvodu, že ČSSZ si přebírá informace o SSL certifikátu ze systému SUKL v určitých intervalech, tak po vygenerování nového SSL certifikátu SUKL ,nemusí několik hodin fungovat eNeschopenka (v případě, že ji používáte).

 

Nové! VIDEO návod

Jak na to?

  1. Otevřete správu certifikátu přes menu Služby - Implementace systému - Správa certifikátů nebo ukončete a spusťte program; okno se Vám zobrazí automaticky, pokud Vám končí platnost certifikátu.
     

  2. V okně certifikátů dvakrát klikněte na certifikát eRecept SSL. Objeví se možnost provedení žádosti o certifikát, potvrďte OK.
    SSLcert1
     

  3. Zadejte heslo, které slouží pro instalaci certifikátu na další PC, pokud je to třeba. Heslo musí obsahovat kombinaci velkých a malých písmen a numerických znaků s minimální délkou osm znaků. Poté klikněte na "Generuj žádost o nový SSL certifikát".SSLcert2
     

  4. V okně tisku hesla klikněte na tlačítko "Tisk" a vytištené heslo si uschovejte.
     

  5. Následně se začne generovat SSL certifikát. Po úspěšném vygenerování klikněte na tlačítko "OK".
    SSLcert4
     

  6. V okně konfigurace klikněte na tlačítko "Ulož".
    SSLcert5
     

  7. Pro otestování spojení klikněte na tlačítko "Test Služby". Po úspěšném testu klikněte na tlačítko "OK".
    SSLcert7
     

  8. V přehledu certifikátů je nyní vidět nové datum platnosti SSL certifikátu. Hotovo - nyní můžete eRecept dále používat. Přehled zavřete stisknutím křížku v pravém horním rohu 
     

 

* V některých případech, např. u SSL certifikáty vydané na starém portálu, není možné použít tuto zjednodušenou cestu a je nutné o nový certifikát žádat přímo na portálu SÚKLu. V tomto případě můžete využít naši službu Vygenerování SSL certifikátu 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 4.5/5

5 komentářů

  • Dobrý den, přivítala bych ještě informaci, kde je ten certifikát uložen pro instalaci na jiný PC. Děkuji
    • Dobrý den,
      hned po provedení záměny (než okno zavřete) je možné jej exportovat z programu tlačítkem Export. Případně kdykoliv později jej můžete stáhnout z portálu SUKLu https://pristupy.sukl.cz/ei_forms.html#/login na který se přihlásíte za pracoviště (Ambulanci). Na něm lze certifikát stáhnout pomocí ikony diskety. K importu certifikátu na PC pak budete potřebovat i heslo, které jste si při obnově zvolila.
      V případě potíží prosím kontaktujte naši linku podpory.
      S pozdravem Miloš Jelínek
  • Dobrý den, generování následného SSL certifikátu přímo z programu PC Dent se nedaří. Není to vázáno na tisk hesla (nepotřebuji) a na pracovní dobu SÚKL (je neděle)? Navíc, váš odkaz na konci článku odkazuje na neexistující stránku. Nemohli byste ten návod trošku updatovat?
    MUDr. Milan Šulc
    • Dobrý den,
      heslo je třeba vytisknout byť třeba do PDF dokumentu pomocí virtuální tiskárny. Zkuste to tedy prosím znovu a vytištěním. Na pracovní době SUKLu nezáleží, nicméně některé hodně staré certifikáty neumí SUKL takto automaticky zpracovat. V takových případech je třeba použít portál SUKLu.
      Děkuji za upozornění na nefunkční odkaz - již jsem ho opravil.
      V případě, že Vám obnova stále nepůjde kontaktujte prosím naši linku podpory.
      S pozdravem Miloš Jelínek
    • Dobrý den, děkuji, podařilo se vygenerovat SSL certifikát přímo přes stránky SÚKL. Pokud by to někomu pomohlo, zmiňované heslo NESMÍ obsahovat speciální znaky, neptejte se mě, proč...

Pro zobrazení nebo přidání komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.