PC DOKTOR: eRecepty na vysoce návykové látky s modrým pruhem

Od 1. 1. 2022 je povinné odesílání receptů na vysoce návykové látky pomocí eReceptů. PC DOKTOR umožňuje odesílat takovéto eRecepty z funkce Recepty i z Magistraliter.

Od 1. 1. 2022 je povinné vystavování elektronických receptů na léčivé přípravky s obsahem vysoce návykových látek. Nově se bude tedy vystavovat eRecept s příznakem „vysoce návyková látka“. Tento eRecept se uloží do Centrálního úložiště. Lékárník pak bude látku vydávat na základě předloženého identifikátoru eReceptu. Nově se bude na recepty s „modrým pruhem“ předepisovat i léčebné konopí, které se doteď předepisovalo na běžný eRecept.

eRecepty s modrým pruhem se vystavují stejně jako klasické eRecepty, s tou odlišností, že je možné zadat pouze jednu látku na recept. Při prvním odeslání je uživatel vyzván k zadání kraje.

Seznam krajů

Tento údaj se uloží k uživateli a při dalším předepisování již nebude nutné ho zadávat. Do definice tisku bylo doplněno pole WARNING, ve kterém se bude tisknout text „Vysoce návyková látka“. Pro tisk receptu je možné využít předdefinovaný profil „Návyková látka A6“. V případě tisku z Magistraliter se profil jmenuje Návyková látka.

Tisk

V implementaci Receptů máte možnost nastavit si upozornění při vystavování receptu na vysoce návykovou látku zatržením volby [x] Upozorňovat na opiáty. Také zde máte možnost zakázat vystavovat eRecepty sestře zatržením volby [x] zakázat podepisovat opiáty sestrou.

Vystavení eReceptu s vysoce návykovou látkou bylo implementováno i do funkce Magistraliter. Zde v číselníku magistraliter máte možnost zatrhnout si u vybraných látek příznak [x] Vysoce návyková látka. V novém sloupci Opiát bude u takové látky zobrazena fajfka. Při vystavování eReceptů s takto označenými látkami a konopím se automaticky zatrhne volba [x] Vysoce návyková látka a eRecept bude s tímto příznakem i odeslán.

Konopí

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 4.6/5