PC DOKTOR - NIA SUKL přihlašování pro vystavování eReceptu, ePoukazu

Od aktualizace 09/2022 je v PC DOKTOR nově umožněno využívat NIA SUKL přihlašování pro odesílání eReceptu a ePoukazu. V tomto případě lze tedy pro uvedené agendy vystavovat doklady bez použití kvalifikovaného certifikátu.

POPIS

  • NIA = Portál národního bodu pro identifikaci a autentizaci: NIA portál
  • Základní popis SUKLu: Popis možností
  • V případě autentizace pomocí NIA, musí mít uživatel (lékař, sestra) účet v NIA portálu a musít být ztotožněn v Externích identitách SUKL proti Registru obyvatel (ROB)
    -- návod na založení sestry do systému Externích identit provozovaných a spravovaných SÚKL: Zde: Přihlášení na SUKL , zvolte Přihlášení údaji SÚKL a poté volbu Přihlásit pomocí certifikátu, klikněte na záložku Pracoviště , vyberte pracoviště a klikněte na záložku Osoby na pracovišti, nakonec tlačítko Přidat novou osobu , vyplňte požadované základní iniciály sestry jakožto osoby a Uložit . Ve sloupci Stav ověření se musí zobrazovat "Osoba je ověřena"
    -- návod na založení účtu v NIA portálu , zde: NIA účet
    -- návod na připojení mobilního klíče ke svému účtu na portálu národního bodu, zde: Mobilní klíč
  • SSL certifikát SUKL na pracoviště je vyžadován vždy
  • Osobní kvalifikovaný certifikát (Postsignum, ICA, eIdentity,....) se v případě NIA přihlášení nepoužívá

AKTUALIZACE

  • Všechny potřebné aktualizace pro správnou funkčnost se Vám nabízejí v programu k nahrání
  • Také je možno využít tyto přímé odkazy:
    DoktorSfx
    cgmserversfx (pouze na hlavní PC server)
    cgmbrowserSfx

NASTAVENÍ

V implementaci okna receptu zatrhněte volby NIA přihlašování a Použít CGM.Browser (doporučeno pro rychlejší přihlašování). V případě, že volbu Použít CGM.Browser nezvolíte, bude přihlašování do portálu NIA probíhat přes Váš výchozí webový prohlížeč (Chrome, Edge, Firefox, atd.)

NIA1

Nyní vypněte a znova zapněte program PC DOKTOR.
 

PŘIHLÁŠENÍ

Po zadání hesla do programu se automaticky zobrazí přihlašovací obrazovka portálu NIA.

NIAprihlasovani

Zde doporučujeme pro nejrychlejší průběh používat volbu Mobilní klíč eGovernmentu. Mobilní klíč eGovernmentu Vám umožní jednoduché a rychlé přihlašování k národnímu bodu. Místo zadávání jména a hesla stačí mobilní aplikací načíst QR kód zobrazený na přihlašovací stránce. Detaily a návod na připojení mobilního klíče ke svému účtu na portálu národního bodu, zdeMobilní klíč

NIAmobilníklic

Po úspěšném přihlášení se Vám zobrazí potvrzující obrazovka. V případě používání CGM.Browser se tato obrazovka sama uzavře. V případě používání Vašeho prohlížeče je třeba obrazovku zavřít křížkem.

NIAok

V tento moment jste úspěšně přihlášeni v programu PC DOKTOR včetně NIA autentizace a tudíž se nyní pro odesílání eReceptu a ePoukazu nebude používat (nebude vyžadován) osobní kvalifikovaný certifikát, ale automaticky bude systém používat TOKEN získaný z NIA.

Při dalším zapnutí programu PC DOKTOR tentýž den (např. po obědové pauze atp.) není třeba již NIA přihlašování provádět (TOKEN má platnost do půlnoci). Tudíž výše uvedené NIA přihlášení se provádí pouze 1x den při prvním spuštění programu.

 

 

 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5