Úhrada péče ukrajinským uprchlíkům po 150 dnech od udělení dočasné ochrany

Stát v následujících týdnech přestane automaticky platit zdravotní pojištění za asi 200 tisíc ukrajinských uprchlíků v produktivním věku. Na poskytování a úhradě léčebné péče se to ale nijak neprojeví.

Stát v následujících týdnech přestane automaticky platit zdravotní pojištění za asi 200 tisíc ukrajinských uprchlíků v produktivním věku. Od jejich příchodu do Česka a získání dočasné ochrany totiž uplyne 150 dnů, což je podle zákonodárců doba, za kterou by si měli najít práci a péči by za ně už nemusel platit stát.

Uprchlíci se musí ozvat pojišťovně a doložit, zda mají dál nárok na hrazené pojištění, anebo je za ně bude platit někdo jiný. V případě, že se nenahlásí a bude jim více než 18 a méně než 65 let, tak za ně pojištění stát přestává platit a začne jim nabíhat dluh.

Pro poskytovatele zdravotní péče se tím ale nic nemění. Jak uvedl předseda správní rady VZP Tom Philipp: „Ve chvíli, kdy neplatí, je pojištěn, vzniká mu dluh a posléze penále, ale pokud přijde do zdravotnického zařízení, tak je normálně odbaven a danému zařízení je to zaplaceno."

Lékař tak může pouze upozornit ukrajinské pacienty na výše uvedenou povinnost, aby předešel jejich případnému zadlužení vůči zdravotní pojišťovně.

Zdroj:

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 4.8/5