Výsledky průzkumu CGM – Přechod mezi ambulantními informačními systémy

Komunikace s našimi uživateli a jejich zpětná vazba je pro nás důležitá. Kromě průzkumu spokojenosti s produkty a službami se můžete také setkat s žádostí o hodnocení našich techniků a obchodníků. V říjnu 2023 proběhl navíc samostatný průzkum na téma "Přechod mezi ambulantními informačními systémy". Všem 861 respondentům děkujeme. Vaše postřehy a názory jsou pro nás velmi cenné. Níže se můžete seznámit s výsledky.

Jak samotné hlasování, tak všech 1159 komentářů nám pomáhá lépe pochopit, jak o přechodu mezi ambulantními informačními systémy uvažujete. Jaké máte obavy a co by Vám změnu ambulantního informačního systému ulehčilo.

V tuto chvíli doporučujeme, aby se o migraci na CGM MEDISTAR zajímali všichni uživatelé ambulantního informačního systému AMICUS, který na českém ambulantním trhu funguje už 30 let. Jak vyplývá z průzkumu, pouze rozhodovací proces při změně ambulantního informačního systému je v mnoha případech záležitostí několika měsíců i let.

U dalších produktů CGM, jako jsou například PC DOKTOR nebo MEDICUS, není doporučení k migraci aktuální, i když CGM MEDISTAR už má své uživatele z celé škály našich i konkurenčních systémů.


Kolik času zabere pořízení nového ambulantního systému?

Na otázku "Dokázal/a byste odhadnout, kolik času Vám zabere pořízení nového ambulantního systému do vaší praxe od okamžiku, kdy o tom začnete uvažovat, po jeho pořízení?“ odpovídali respondenti následovně.

Průzkum_1AMI_1a
26 % dotázaných by stačily pouze 3 měsíce.

Co vyplynulo z Vašich komentářů?

V rámci komentářů se nejčastěji opakovala níže uvedená témata, na která obecně reaguji. Při samotné migraci přistupujeme ke každému klientovi individuálně.

Téma             Reakce
Navyšování cenyV některých konfiguracích může být CGM MEDISTAR výhodnější než aktuální ambulantní informační systémy. CGM MEDISTAR obsahuje většinu nadstavbových modulů v základní ceně. Pro porovnání si u nás stačí poptat kalkulaci na obchod.cz@cgm.com nebo tel. 246 007 820 (ve všední dny 8:00–16:00 hod.). Finanční úspora se může projevit i na straně plateb za IT služby. CGM MEDISTAR řeší aktualizace a archivace za Vás a v případě výměny počítače se zkracuje obnova systému na desítky minut.
Časová investice do změny a stres

Změna ambulantního systému bude vyžadovat Váš čas. Naší starostí bude minimalizovat Váš stres před a v průběhu přechodu. Celým procesem Vás od začátku do konce provedeme. Naše práce začíná nezávaznou prezentací a končí až druhým vyúčtováním zdravotní péče na zdravotní pojišťovny. Po celou dobu je Vám k dispozici zákaznická linka od 7:00 do 19:00 každý všední den a síť regionálních obchodních zástupců. Naše zkušenosti z realizovaných převodů jsme shrnuli do následujících dokumentů:

Na zákaznické lince systému CGM MEDISTAR se můžete mimo jiné těšit na známé hlasy. Technici systému AMICUS podporují i CGM MEDISTAR.

Obava zda přechod zvládnou zaměstnanciCGM MEDISTAR je od začátku vyvíjen společně s lékaři. Od prvních slepých testů až po reálné připomínky z praxe. Jeho výhodou je přehlednost a v základních agendách si zakládáme na jednoduchosti ovládání. Přímo v programu je k dispozici aktualizovaná online nápověda a pro edukaci můžete využít také zpracované videonávody nebo příručku Začínáme s programem. Mezi uživateli máme i lékaře a lékařky 70+, kterým tímto děkujeme za jejich rozhodnutí a důvěru, že přechod společně zvládneme.
Obavy z hackerských útoků a ztráty dat

Systém CGM MEDISTAR je provozován ve špičkovém datovém centru na území České republiky, jehož jedinou náplní práce je starat se každý den o provoz a bezpečí uložených dat. Kdy jste dělali revizi zabezpečení Vašich dat ve své ordinaci naposledy Vy? Zabezpečení systému CGM MEDISTAR je na úrovni bankovních institucí. Navíc úroveň zabezpečení je pravidelně testována externí společností, abychom drželi krok s nejnovějšími hrozbami.

Každý přechod mezi ambulantními systémy začíná zkušebním převodem Vašich dat. Vždy dopředu víte, jaká data Vám převedeme. Přestože žádný převod není stoprocentní, mluví za nás tisíce spokojených klientů z historicky  realizovaných převodů dat.

Nestabilní internetové připojeníOblastí, kde není stabilní internetové připojení, každoročně ubývá. Navíc je řada možností, jak se na výpadek připravit. Například CGM MEDISTAR funguje i přes Hotspot mobilního telefonu od 4G pokrytí. Na téma záložního internetu v případě výpadku připravujeme samostatný článek.
Klávesové zkratky

CGM MEDISTAR standardně nabízí ovládání pomocí klávesových zkratek. Jediný rozdíl oproti současným systémům je v omezení jejich počtu. Počitejte tedy s kombinovaným ovládáním klávesnice + myš. CGM MEDISTAR je provozován v internetovém prohlížeči, což s sebou přináší řadu výhod, ale v případě klávesových zkratek jisté omezení. Samotné internetové prohlížeče používají klávesové zkratky také, takže se musíme vyhnout těm, které už jsou použité pro jiný účel.

Aktuální klávesové zkratky naleznete v článku CGM MEDISTAR: Klávesové zkratky.

Propojení na medicínské přístrojeSeznam nejčastěji připojených přístrojů naleznete na www.cgmmedistar.cz. Pokud jste potřebný přístroj v tabulce nenašli, kontaktujte, prosím, naše obchodní oddělení na adrese obchod.cz@cgm.com nebo telefonu 246 007 820 (ve všední dny 8:00–16:00). Na propojení dalších přístrojů intenzivně pracujeme.
Apple / macOS a přístup odkudkoliv

CGM MEDISTAR je ambulantní informační systém třetí generace. První systémy fungovaly na operačním systému DOS. Následovala druhá generace na platformě Windows a třetí generace je Cloudová a na platformě nezávislá. Běžně je CGM MEDISTAR provozován na počítačích s operačním systémem Windows i macOS. K dispozici je také mobilní aplikace, která umožňuje obsluhu základních funkcí z mobilu. Užitečná je třeba funkce přenosu fotografie z mobilu do CGM MEDISTAR (lékařská zpráva, znaménko nebo poranění).

Jak stará data o pacientech považujete za nezbytná?

"Jak stará data o pacientech považujete za nezbytná pro péči o Vaše pacienty (= starší se mohou v rámci systému archivovat, nemusí být ihned přístupná)?"

48 % respondentů vyžaduje převod všech dat. Naopak 16 % respondentů odpovědělo, že by jim stačila migrace dat do 5 let. Zde poznamenám, že v případě migrace z našich ambulantních systémů Vám zůstává původní systém jako archiv.

Průzkum_2AMI_2

Jaká je důvěra v cloudové řešení?

"Jaký je Váš postoj ke cloudovému řešení ukládání informací/dat z Vaší ordinace?"

26 % dotázaných s tím nemá problém, naopak 31 % by takové řešení pro svojí ordinaci nechtělo. Nejvíce otevření jsou cloudovému řešení praktičtí lékaři, a to jak pro dospělé (31 %), tak pro děti a dorost (35 %). 

Průzkum_3AMI_3

Ambulantní informační systém CGM MEDISTAR je provozován v certifikovaném datovém centru na území České republiky. Existují také datová centra provozována mezinárodními společnostmi, které jsou v některých službách cenově výhodnější. V lepším případě však umí garantovat uložení dat pouze na území EU. Zda vidíte přínos v uložení Vašich dat v ČR, jsme se zeptali v poslední otázce průzkumu.

"Byli byste ochotni si připlatit za cloudové uložení Vašich dat výhradně v České republice?"

Průzkum_4AMI_4

Závěrem

Velká účast v průzkumu s více jak tisíci textovými komentáři ukázala, že je pro Vás otázka přechodu mezi ambulantními informačními systémy důležitá. Získaná data použijeme k lepšímu výběru a zacílení témat, ve kterých se potřebujete lépe zorientovat, dále k identifikaci problémů, které Vás od migrace odrazují, a v neposlední řadě nám pomohou se připravit na přibývající počty migrovaných zákazníků systému AMICUS tak, abychom minimalizovali Vaše obavy a učinili přechod na nový ambulantní systém třetí genereace CGM MEDISTAR maximálně plynulým.

I pro nás je téma postupného ukončování systému AMICUS těžké. Zvlášť, když je AMICUS v tuto chvíli stále uživatelsky plně funkční. Jako odpovědný dodavatel musíme ale našim klientům zajistit ambulantní systém, který bude splňovat blížící se rozsáhlé požadavky české i evropské legislativy. Bude nabízet odpovídající zabezpečení a schopnost pružně reagovat na uživatelské požadavky. U systému AMICUS po 30 letech na trhu vnímáme, že tomu v budoucnu nebudeme schopni v plném rozsahu dostát.

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 2.6/5