Vytvoření souborů pro export a následný import ceníků STOMAV do DENTIST+

Jak si snadno připravit ceník v DENTIST+ na rok 2022 u stomatologických výrobků v novém číselníku STOMAV.

V prvním kroku si připravte a vytvořte soubory s ceníky od laboratoří a také ceník ordinační. Podklady nalezentace v článku: DENTIST+ změny ve stomatologii od 1. 1. 2022.

Na konci článku naleznete také videopostup.
 

Import kalkulací laboratoře

Po vytvoření souboru je možné provést import jeho obsahu do programu. 

  1. Vyberte menu Číselníky > STOMAV - KAL, kalkulace laboratoře.
  2. Image 001

  3. Zde vyberte ikonu pro import nebo použijte menu Jiné > Import.
  4. Image 002

  5. V zobrazeném formuláři vyberte volbu (o) TXT soubor a klikněte na tlačítko [OK].
  6. Image 003

  7. V následujícím okně zadejte cestu k souboru a klikněte na tlačítko [Další]Poznámka: Další nastavení nebude pravděpodobně potřeba měnit (pokud máte české Windows a nastavené české prostředí v operačním systému).
  8. Image 004

  9. V tomto formuláři musíte nastavit správně názvy sloupců k jednotlivým sloupcům. Nejdůležitější jsou sloupce Kód protetiky a Kal. lab. znamenající cenu laboratoře. Nepovinně můžete např. přiřadit sloupec poznámka (máte-li více stejných kódů, které se liší cenou a poznámkou). Po nastavení sloupců klikněte na tlačítko [Další].
  10. Image 005

  11. Vyberte kód laboratoře, pro kterou se mají ceny importovat, a klikněte na tlačítko [Další].
  12. Image 006

  13. Vyberte, jakým způsobem chcete ceny importovat, a klikněte na tlačítko [Dokončit].
  14. Image 007

 

 

Import kalkulací ordinace

Obdobným způsobem, jako se provedl import kalkulací laboratoře, je nutné provést import kalkulací ordinace.

  1. Vyberte menu Číselníky > STOMAV - KAL, kalkulace ordinace.
  2. Image 008

  3. Zde vyberte ikonu pro import nebo použijte menu Jiné > Import.
  4. Image 009

  5. V zobrazeném formuláři vyberte volbu (o) TXT soubor a klikněte na tlačítko [OK].
  6. Image 010

  7. V následujícím okně zadejte cestu k souboru a klikněte na tlačítko [Další]Poznámka: Další nastavení nebude pravděpodobně potřeba měnit (pokud máte české Windows a nastavené české prostředí v operačním systému).
  8. Image 011

  9. V tomto formuláři musíte nastavit správně názvy sloupců k jednotlivým sloupcům. Nejdůležitější jsou sloupce Kód protetiky a Kal. ord. znamenající kalkulaci ordinace. Nepovinně můžete např. přiřadit sloupec poznámka (máte-li více stejných kódů, které se liší cenou a poznámkou). Po nastavení sloupců klikněte na tlačítko [Další].
  10. Image 012

  11. Zde vyberte, jakým způsobem chcete ceny importovat, a klikněte na tlačítko [Dokončit].
  12. Image 013

 

 

Video návod

 

Dotaz z komentáře na ceny dle Doplatku:

Vážená paní doktorko, pane doktore,
děkujeme za dotaz.
Aktuálně nejrychlejší (a také hromadná) cesta, jak postupovat, je přes EXCEL, ve které se připojí potřebné vstupní hodnoty pro výpočet – tzn. „Cena ZP“ a také „cena LABORATOŘE“ + Doplatek, ze kterého se vypočítá výsledná „Cena ordinace = KAO“
Kalkulace ordinace (KAO) = Doplatek pacienta + Cena ZP – Cena laboratoře

Na tomto odkaze jsem pro Vás připravil vzorový EXCEL: KALKULACE_ORDINACE-DOPLATEK
 

Vysvětlení:
Cena ZP (sloupec H) – jedná se o cenu zdravotní pojišťovny u stomag. výrobku
Je potřebné doplnit sloupec J = Doplatek
a sloupec K = Kalkulace laboratoře KAL
Výsledná vypočítaná cena se dle vzorce promítne již automaticky do sloupec B.
Doporučuji využít hromadného propojení / připojení dat např. přes excel funkci „vyhledat“ vzor naleznete např. ve sloupci H. 

 

Na obrázku naleznete příklad – řádek 11 – STOMAV – 030211 a STOMAG 7030201 – cena ZP která je v tomto případě 1 200 Kč.
Nastaven Doplatek 4 000 Kč  - sloupec J
Nastavena Cena Laboratoře 1 500 Kč -  sloupec K
Výsledná cena KAO se pak již vypočítá ve sloupci B automaticky ( = 4 000 + 1 200 – 1 500 = 3 700) 

doplatek

Pak je možné opět možné provést import ceníku dle návodu.

EDIT: v následující aktualizaci DENTIST+ (3. 1. 2022) bude rozpad cen vypadat v tomto příkladě na formuláři pro vykazováná protetiky následovně:

doplatek1

 

 

V případě nejasností využijte prosím sekci komentářů nebo nás kontaktujte na lince technické podpory.

 

Petr Graubner
Václav Čermák
 

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 3/5

6 komentářů

  • Dobrý den. Import textových souborů je jasný - kalkulace laboratoře také ( cenu znám od spolupracující laboratoře) . Ale Kalkulace ordinace ????? - Já vím - kolik chci ve finále za výrobek dostat, ale neznám ceny ZP _ ( STOMAG) --- tudíž nemohu vypočíst KAO - tak jak to ruční zadávání umožňovalo ( vypočítat KAO z celkové ceny výrobku. Jak se prosím k tomu postavit? Hana
    • Dobrý den, reaguji na Vaši odpověď. Myslím si, že účetně správný postup je tento: Doplatek pacienta=Kalkulace ordinace + Cena laboratoře - Cena ZP. Kalkulaci ordinace přece zjistím z minutových nákladů (tak to i původní verze programu umožňovala) a ne z "nastřeleného" doplatku pacienta. Ale možná, že jsem Vás jenom špatně pochopil. S pozdravem Č.Lovětínský
    • Krása.. jsem se na to chystal :)
    • Dobrý večer, pokud vyplním ceník (pro děti i dospělé), tak import do programu nelze provést, díky duplicitě kódů (hláška:importovaný soubor obsahuje chybné řádky). Takže cestou by asi bylo (pokud to nenaruší provázanost se STOMAGEM), vyplnit jenom kódy např.pro dospělé (stejně mají laboratoře jednu cenu pro děti i dospělé) a ostatní nevyplněné se před importem vymažou a ten již lze provést. S pozdravem Č.Lovětínský
  • Celý import není vlastně vůbec funkční a nic neřeší. Budeme muset ručně zadávat jak výpočet doplatku, který musí být v systému veden jako minutová kalkulace x počet minut, tak zvlášť účtované materiály (ZÚM). Měla se bohužel raději připravit migrace původních kódů na nové kódy. Stejně tak v číselnících chybí možnost hromadného přepočtu cen při změně ceny materiálů (ZÚM). Ten je v nabídce jen při rozkliknutí každého výkonu a neaktualizuje se při změně ceny materiálu v "číselníky materiál". Dentist+ nejde dobrým směrem a ke spolupráci z řad lékařů si nevybírá dobře, pokud to vůbec dělá.
  • Cena výkonu a protetiky je vždy = (minutová kalkulace x počet minut) + ZÚM (materiál) + cena laboratoře - platba ZP. Cokoliv jiného finanční kontrola rozseká na cucky. Tato kalkulace zadaná v systému musí být automaticky aktualizovatelná při: změně minutové kalkulace, změně ceny materiálu, změně úhrady ZP, změně délky výkonu (počtu minut). Takže nastavovat do excelu doplatek je nesmysl. Naši zaměstnanci totiž dostávají procenta z obratu, do kterého se materiály nezapočítávají a proto tam musí být uvedeny. Tak mluví i zákon.

Pro zobrazení nebo přidání komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.