Téma měsíce: Jak na záložní internet v případě výpadku?

Závislost na internetu v běžném i pracovním životě je v mnoha oblastech již standardem. Zdravotnictví není výjimkou. S nastupující elektronizací přibývá služeb, které se jednoduše bez internetu neobejdou. V tomto článku Vám představíme několik základních rad pro záložní internet. Pokud Vás některé řešení osloví, kontaktujte svého IT technika a proberte s ním možnosti, které se nejvíce hodí pro Vaši lokalitu.

Plynulý chod běžné ambulantní praxe je závislý na internetu minimálně kvůli následujícím agendám: eRecept, eNeschopenka, eOčkování, vyúčtování dávek zdravotní péče, aktualizace ambulatního informačního systému včetně číselníků. V pokrokovějších praxích jsou to navíc lékové interakce, SMS, lékový záznam, odesílání laboratorních žádanek a příjem výsledků, výměna zdravotní dokumentace mezi zdravotnickými zařízeními, vedení elektronické dokumentace včetně kvalifikovaných časových razítek, online objednání, online kontrola příslušnosti pacienta k pojišťovně. Toto jsou všechno služby, které bez internetu jednoduše nefungují.

Co může vést k výpadku internetu?

Věřte nebo ne, ale velmi častým důvodem je přerušení kabelu při rekonstrukci v budově nebo na pozemní komunikaci. V případě internetu vedeným vzduchem může být příčinou pouhá změna počasí. Setkat se můžete také s technickými problémy u poskytovatele, problémy v lokální síti, přetížením sítě či plánovanými odstávkami služeb. Samozřejmostí je také výpadek elektrické energie. Krátkodobé výpadky se pohybují v řádech minut, ty delší mohou trvat několik hodin i déle.

Jaký internet máte Vy?

Bez ohledu, jestli budete řešit záložní internet, doporučujeme si dopředu zjistit, jakou dostupnost internetu garantuje Váš současný poskytovatel a jak rychle garantuje opravu v případě jeho výpadku.

  • Internet optickým kabelem nabízí rychlé a spolehlivé připojení. Problém je, že zatím není dostupný v menších obcích a na venkově.
  • Připojení přes telefonní linku může mít proměnlivou rychlost stahování a odesílání dat. Kvalita a rychlost připojení je také ovlivněna vzdáleností mezi přípojkou a ústřednou. Vliv má i stáří rozvodů.
  • Bezdrátový internet se šíří z přístupového vysílače poskytovatele do přijímací antény umístěné na všem objektu. Za ideálních podmínek nabízí dostupný, stabilní a rychlý internet. Rychlost může být ovlivněna polohou, počasím a vytížením sítě dalšími uživateli.
  • Internet přes kabelovou televizi je méně častou volbou. Podmínkou je přítomnost kabelových rozvodů přímo do Vašeho objektu. Většinou je využíván v domácnostech.
  • Satelitní internet nabízí bezdrátové připojení k internetu, kdy přijímáte signál z družice na oběžné dráze. Výhodou je 99,99% pokrytí České republiky. Problém může způsobovat počasí nebo nevhodná lokalita objektu. Například stínění signálu vzrostlými stromy. Nevýhodou je také vyšší cena a dlouhá odezva.
  • Bezdrátový mobilní internet eliminuje kabelové rozvody na minimum. Nevýhodou je nevyzpytatelné zatížení dalšími zákazníky mobilního operátora, které zkracuje dobu odezvy, což může nárazově internet zpomalovat. Je vhodný jako záložní.

Jaký zvolit záložní internet?

Dobrá zpráva je, že pokrytí mobilním internetem se neustále zlepšuje. Ve většině případů tak může být Váš mobilní telefon s neomezeným datovým tarifem dostatečnou zálohou Vašeho hlavního poskytovatele internetu.

Dostupnost mobilního internetu si můžete ověřit na Českém telekomunikačním úřadě. Mapu naleznete zde: https://vportal.ctu.cz/mobile. Pro chod ambulantního systému CGM MEDISTAR stačí pro běžnou agendu, která nepracuje s velkým objemem obrazové dokumentace mobilní pokrytí 4G.

4G_09022024
zdroj: Český telekomunikační úřad, dne 9.2.2024, 4G síť

1. Datová SIM karta s routerem

Objednejte si od mobilního operátora datovou SIM kartu a zakupte si router, který podporuje vložení SIM karty. V případě výpadku internetu se automaticky spustí záložní mobilní internet z datové SIM karty. V okamžiku obnovy standardního internetu se opět router automaticky přepne na výchozího poskytovatele.

Výhody: Po prvotním nastavení je tato varianta uživatelsky bezobslužná. V případě výpadku router automaticky přepíná mezi kabelem a SIM kartou. Internet bude dostupný pro všechny počítače připojené do sítě ordinace.

Nevýhody: Vstupní investice do routeru a nastavení, pravidelný měsíční paušál za mobilní datovou SIM kartu.

Cena: Jednorázová cena routeru od 1 500 Kč. Měsíční paušál za mobilní datovou SIM kartu v řádech stokorun dle aktuální tržní nabídky.

router_sim_1zdroj: www.datart.cz

2. Mobil

mobilePoužijte datové připojení Vašeho mobilu. V případě notebooku stačí zapnout Wifi a připojit se na Hotspot Vašeho mobilu. V případě stolního počítače je nutné předem zakoupit Wifi USB adapter.

Výhody: Pokud máte mobilní telefon s neomezenými daty a notebook, není potřeba řešit nic navíc.

Nevýhody: Pokud máte limit na datové připojení v mobilu, může dojít k jeho rychlému vyčerpání. V některých lokalitách nemusí být k dispozici dostatečná rychlost mobilního internetu pro provoz ambulantního informačního systému.

Cena: V případě, že používáte stolní počítač (notebook má Wifi integrovanou), bude potřeba zakoupit Wifi USB adapter za jednotky stokorun. Neomezené datové tarify se pohybují v řádech stokorun měsíčně dle aktuální tržní nabídky.

3. LTE USB modem

Obdobné řešení jako router s datovou SIM. Rozdíl je především v mobilitě.usb_modem

Výhody: USB modem snadno schováte do kapsy a můžete ho tak převážet všude s sebou. Například o víkendech na chatě nebo na cestách mimo ordinaci.

Nevýhody: Vstupní investice do USB modemu a pravidelný měsíční paušál za mobilní datovou SIM kartu. Internet bude dostupný jen pro počítač, ve kterém bude USB modem zastrčený.

Cena: Jednorázová cena modemu od 1 000 Kč. Měsíční paušál za mobilní datovou SIM kartu v řádech stokorun dle aktuální tržní nabídky.

4. Záložní poskytovatel internetu

Nasmlouvejte si druhého poskytovatele internetu. Pokud to lokalita ordinace umožňuje, lze zajistit i záložní internet od jiného lokálního poskytovatele. Důležité je, aby záložní dodavatel používal jinou infrastrukturu pro internet. Zjednodušeně řečeno jiný kabel, jinou technologii. Nevýhodou může být cena, jelikož bude zdravotnické zařízení platit dva plnohodnotné poplatky za internet.

Kdo mi s výběrem pomůže?

V případě, že jsme Vás motivovali k pořízení záložního internetu, doporučujeme vše projednat s Vaším dodavatelem IT služeb nebo kontaktovat lokálního poskytovatele internetového připojení. Výběr vhodného řešení je zavislé na lokalitě, velikosti praxe a konkrétních potřebách.

54Pokud Vás zastihne výpadek elektrického proudu, tak například cloudový ambulantní systém CGM MEDISTAR provozovaný na notebooku s baterkou v dobré kondici vydrží s internetem přes mobil hodinu až dvě provozu. Pro všechny běžné úkony vystačíte s mobilním připojením 4G. Pro stolní počítače je vhodné mít záložní zdroj UPS (jednoduše velkou baterku), která Vám dle velikosti zajistí provoz minimálně na několik minut pro dokončení práce.

V případě, že se rozhodnete pro nákup nového hardwaru. Nezapomeňte využít náš bonusový programu s přístupem k VIP cenám na e-shopu DATART. Jak se registrovat naleznete zde.

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5

4 komentáře

  • Dobrý den, máme ADSL internet od O2 a router O2 Smart Box. Jak k němu připojit router se SIM kartou, aby se v případě výpadku ADSL automaticky přepnulo na SIM kartu?
    • Dobrý den, doporučuji se obrátit přímo na O2 a probrat možnosti záložního internetu s nimi. Případně rovnou poptat i datovou SIM kartu. Obecně bych doporučoval volit spíše jeden router s možností vložení SIM karty nebo USB modemu, než vytvářet síť s dvěma routery.
    • Dobrý den, víte o modemu, který by měl současně ADSL přes telefonní přípojku a možnost vložení SIM karty?
    • Dobrý den, s dovolením předám Váš kontakt na našeho regionálního obchodního zástupce, který Vám zajistí potřebnou konzultaci.

Pro zobrazení nebo přidání komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.