3. DÍL – NASTAVENÍ VLASTNÍCH CEN VÝKONŮ, VLASTNÍ VÝKONY (TISK VLASTNÍHO CENÍKU VÝKONŮ)

Pro snadné používání funkcí spojených s vytvářením dokladů pacientům je nutné mít v pořádku především ceny. Pokud máte své vlastní výkony, můžete si je zavést do číselníku k oficiálním kódům VZP a používat je stejně jako kódy od pojišťovny.

Pro názornost si ukážeme, jak je možné takový vlastní výkon do programu zavést. Do programu můžete jako vlastní výkon zavést cokoliv, např. Fotokompozitní výplň nebo kartáček na zuby.

Jak na vlastní výkony

Výkony si můžete přidat do menu Číselníky > Výkony. Nový záznam do číselníku se přidá ikonou. V zobrazeném formuláři vyplníme požadovaná pole.

  • Kód – Do pole kód zadejte Vámi vymyšlený kód. Může mít 1–5 znaků. Nemusí to být pouze číslice, ale můžete používat i písmenka. Doporučuji si vymyslet systém kódování, který bude rozšiřitelný a bude se snadno používat. Kód totiž po uložení a použití již nelze změnit!

    K tomu Vám můžeme dát pár tipů, jak si co nejvíce usnadnit práci.
    • Pokud i Váš kód bude začínat na 00 jako kódy od pojišťovny, nebudete muset programem předvyplněné 00 ručně mazat, pokud budete chtít vykázat vlastní výkon.
    • Kód by měl být ideálně dlouhý 5 znaků. Po zadání pátého znaku totiž program automaticky přesune kursor do pole Lokalizace.
    • Kód může obsahovat i písmena.

      Příkladem použití těchto pravidel může být například kód "00FK1". Tento kód představuje Fotokompozitní výplň, 1 plošku. Kód pro 2 plošky bude "00FK2", pro 3 "00FK3" atd…
       
  • Název – Tiskne se na účtenku (nebo fakturu), měl by tedy být pro pacienta popisný, aby věděl, za co platí.
     
  • Nastavení ceny
    Pro EET zásadní pole. Do pole Náklady a čas se nepíše, musíte použít tlačítko [Výpočet nákladů].

    V následujícím formuláři musíte zadat částku do fialového pole "Cena výkonu". Tato částka se bude po vykázání výkonu účtovat pacientovi.

    Pokud máte spočítané minutové kalkulace a chcete využívat další funkce programu (těmto funkcím se budeme věnovat v části pro pokročilé), zadejte čas trvání a případné použité materiály. Ze zadaných dat vzejde cena výkonů.

    Chcete-li zadat ceny s platností až od nějakého data, využijte na konci řádku "Cena výkonu" ikonu [...] , kde můžete přidat nový záznam s platností od určitého data.

Tyto položky jsou pro používání s EET základní a musíte je vyplnit.

Další položky povinné nejsou, ale zjednoduší další používání programu nebo neumožní zadat nekompletní data. Tato pole pro Vás mohou být zajímavá:

  • Přítomnost zubu – můžete zadat, jestli se má při vykázání kontrolovat, zda se v zubním kříži na dané lokalizaci nachází zub.
  • Povinnost lokalizace – pokud zadáte na "A", program Vám neumožní uložení výkonu bez správně zadané lokalizace.
  • Tlačítko [Nastav značku]  pokud bude zadána lokalizace, do zubního kříže se vykázáním výkonu zakreslí i značka.
  • Tlačítko [Fráze]  zde můžete zadat text, který se automaticky s vykázáním kódu zapíše do dekursu. Pokud budete mít ke kódu více frází, program Vás vždy nechá vybrat, kterou frázi má použít.

Tisk ceníku vlastních výkonů

Pokud máte v programu kompletní ceník, můžete si jej vytisknout. Poslouží k tomu funkce v hlavním okně programu v menu Přehledy a statistiky > Ceník vlastních výkonů.

Ikonou si před tiskem můžete na záložce /Tisková sestava/ doplnit např. nadpis sestavy, název firmy, zapnout střídání stínování řádků pro lepší čitelnost… Sloupce, které se mají tisknout, se můžou nastavit na záložce /Nastavení sloupců tabulky/. Šířka sloupce na papíře je stejná jako na monitoru – zvětšením či zmenšením sloupce ovlivníte i jeho šířku na sestavě.

Samotný tisk sestavy je možné provést ikonou tiskárny.

 

Podívejte se na krátký video návod:

 


Základní seriál

  1. díl – Co vše potřebuji zařídit, abych mohl EET evidovat  datum publikování  2. 3. 2020
  2. díl – Jak nastavit do DENTIST+ modul CGM eTržby (EET)  datum publikování  4. 3. 2020
  3. díl – Nastavení vlastních cen výkonů, vlastní výkony (Tisk vlastního ceníku výkonů)  datum publikování  31. 3. 2020
  4. díl – Nastavení laboratorních cen u protetiky (Jak vést historické ceny, zadání platnost od)  datum publikování  4. 5. 2020
  5. díl – Nastavení ordinačních cen u protetiky  datum publikování  22. 10. 2020
  6. díl – Vystavujeme první účtenku
  7. díl – Jak znovu vytisknout již odeslanou účtenku, storno účtenky

Díly pro pokročilé

  1. díl – Minutové kalkulace
  2. díl – Faktury, zálohové faktury, plány ošetření
  3. díl – Statistiky, finanční výstupy z ordinace

 

Autor: Petr Graubner, Václav Čermák

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5