4. DÍL – NASTAVENÍ LABORATORNÍCH CEN U PROTETIKY

Pro snadné používání funkcí spojených s vytvářením dokladů pacientům je nutné mít v pořádku především ceny. Jak správně pracovat s ceníkem laboratoře a jak ho mimo jiné hromadně zavést do programu se dozvíte právě v tomto díle.

Pro zadání celkových cen protetiky musíte mít v programu ceny laboratoří (používá se i pojem KAL). Jak ceny nejjednodušeji zadat?

V první řadě je nutné mít v číselníku laboratoří (menu Číselníky > Laboratoře) seznam těch, se kterými spolupracujete. Novou laboratoř můžete přidat ikonou +. V zobrazeném formuláři je povinná pouze položka kód, podle které v programu budete určovat, od které laboratoře práci odeberete. Po založení laboratoře se Vám nabídne vygenerování standardních cen, které si popíšeme dále.


Tip: máte-li více laboratoří, doporučujeme je očíslovat (1, 2, 3 atd.). Při vykazování protetiky bude snadnější zadat jinou laboratoř (snadněji zapíšete číslo "1", než z číselníku vybírat nebo vypisovat "novák"). Pozor: Kód laboratoře již dodatečně není možné změnit.

Číselník kalkulací laboratoře

V menu Číselníky > Protetika - Kalkulace laboratoře jsou vypsány ceny všech laboratoří. Zde lze přidávat, upravovat či mazat ceny pro dané laboratoře.

Do číselníku musíte zadat všechny kódy, které v praxi běžně používáte.

Vygenerování standardních cen

Je-li číselník prázdný nebo neobsahuje všechny položky, můžete spustit funkci pro vygenerování standardních cen (menu Jiné > Generuj nebo ikona generuj). Ušetří Vám práci, nebudete muset všechny ceny přidávat ručně. Standardní ceny je potřeba upravit podle skutečných současných ceníků laboratoří (minimálně u kódů skupiny úhrady "I" však mohou ceny odpovídat).

Úprava jednotlivých cen

Chcete-li upravit existující cenu, stačí záznam upravit (ikona edit nebo dvojklik na řádek). Přepište cenu a potvrďte tlačítkem [OK].

Zadání cen s platností od určitého data

DENTIST+ umí ceny vést i historicky. Už dnes si tedy můžete do programu přidat cenu, která bude platit až od začátku příštího měsíce. V horní části seznamu je uveden datum, ke kterému jsou ceny zobrazeny. Datum si můžete změnit a podívat se, jaké ceny platily nebo budou platit v daný datum.

Chcete-li zadat cenu platnou až od nějakého data, klikněte na ikonu planuj nebo použijte menu Jiné > Historie cen KAL. V zobrazeném seznamu jsou vidět všechny ceny, které historicky platily. Zde ikonou + můžete do seznamu přidat novou cenu a datum, od kterého má cena platit.

Více variant stejného kódu

Pokud má laboratoř k jednomu kódu více cen a chcete obě zadat do programu, musí se druhá cena lišit v poli Poznámka. Podle poznámky pak můžete ceny rozlišit. Při vykazování kódu protetiky s více cenami KAL se automaticky nabídne formulář s výběrem ceny, kterou chcete použít.

Tip: Položku Poznámka má smysl vyplňovat, pouze pokud je u kódu více možných cenových variant.


Hromadné operace

V seznamu cen je možné provádět hromadné operace, které Vám mohou značně usnadnit či urychlit práci.

Import ceníku laboratoře

Před importem si pro jistotu můžete stávající ceník zálohovat (menu Jiné > Export).

Nejdůležitější hromadná funkce je import cen z datového souboru (TXT nebo CSV). Takový soubor lze jednoduše vyrobit, pokud Vám laboratoř dodá ceník v Excelu (nebo OpenOffice Calc atd). V souboru stačí, aby byla uvedena položka Kód, Cena a Poznámka. Takový soubor lze poté z Excelu přímo exportovat do požadovaného formátu pomocí menu Soubor > Uložit jako. Vyberte cílovou složku a typ souboru můžete vybrat Text (oddělený tabulátory)  viz obrázek.

4-KAL_1

Tento soubor lze poté do programu DENTIST+ importovat pomocí menu Jiné > Import (nebo ikona ico2). Tím se spustí průvodce, který si postupně vyžádá všechny parametry.

  • V prvním okně vyberte volbu (o) TXT soubor (Textový soubor, importovaný pomocí průvodce) a volbu potvrďte tlačítkem [OK].
  • V následujícím kroku průvodce proveďte:
    • Do pole Umístění souboru vyberte textový soubor z excelu (v našem případě KAL.txt).
    • Jako oddělovač ponechte volbu Tabulátor.
    • Jako oddělovač desetinných míst je na standardních českých Windows použit znak Čárka.
    • Kódovou stránku souboru vyberte Windows 1250.
    • Klikněte na tlačítko [Další].
  • V dalším kroku průvodce vidíte náhled na data ze souboru. Zde je potřeba nastavit sloupcům pomocí rolovacích menu jejich správný význam. Povinné sloupce jsou Kód úkonu a Cena za kód. Pole poznámka je nepovinné, použijte v případě, že používáte více cenových variant k jednomu kódu. Jsou-li v souboru i sloupce, které nepotřebujete importovat, můžete je ignorovat. Klikněte na tlačítko [Další].

4-KAL_2


Poznámka: Pokud se některé řádky nepodaří importovat, program Vám to oznámí a přímo v seznamu je u chybných řádků zobrazena červená ikona vykřičníku. Takové řádky můžete smazat (klávesa DELETE) nebo data v řádku rovnou upravit.

  • Vyberte kód laboratoře, pro kterou ceny importujete a klikněte znovu na tlačítko [Další].
  • V posledním okně průvodce vyberte, zda chcete ceny přepsat (nebo jen doplnit) či importovat s určitým datem platnosti od. Kliknutím na tlačítko [Dokončit] proběhne samotný import.

Přepočet cen

Funkce v menu Jiné > Přepočet cen umí hromadně u vybrané laboratoře buď zvýšit, nebo snížit ceny o zadané procento.

Zaokrouhlování

Chcete-li ceny zaokrouhlit (např. po použití přepočtu cen), můžete použít funkci v menu Jiné > Zaokrouhlování cen. Na zobrazeném formuláři můžete nastavit, jaké ceny chcete zaokrouhlit a vybrat způsob zaokrouhlení.

Podívejte se na krátký video návod, jak nastavit kalkulované ceny laboratoře:

 


 

Základní seriál

  1. díl – Co vše potřebuji zařídit, abych mohl EET evidovat  datum publikování  2. 3. 2020
  2. díl – Jak nastavit do DENTIST+ modul CGM eTržby (EET)  datum publikování  4. 3. 2020
  3. díl – Nastavení vlastních cen výkonů, vlastní výkony (Tisk vlastního ceníku výkonů)  datum publikování  31. 3. 2020
  4. díl – Nastavení laboratorních cen u protetiky (Jak vést historické ceny, zadání platnost od)  datum publikování  4. 5. 2020
  5. díl – Nastavení ordinačních cen u protetiky  datum publikování  22. 10. 2020
  6. díl – Vystavujeme první účtenku
  7. díl – Jak znovu vytisknout již odeslanou účtenku, storno účtenky

Díly pro pokročilé

  1. díl – Minutové kalkulace
  2. díl – Faktury, zálohové faktury, plány ošetření
  3. díl – Statistiky, finanční výstupy z ordinace

 

Autor: Petr Graubner, Václav Čermák

Jak se Vám líbil článek?

Celkové hodnocení: 5/5